KRANJSKA GORA

Odkrivam. Uživam!

KRANJSKA GORA – MOJSTRANA

Kolesarska pot Mojstrana – Kranjska Gora je znana tudi kot pot D2. Poteka iz Mojstrane, mimo jezera Jasna, Kranjske gore, Rateč, do Planice in Mojstrane. Pot je speljana po nekdanji železniški progi iz Mojstrane, preko Kranjske Gore in v Italijo in se imenuje tudi pot Jureta Robiča. Velja za najdaljšo pot na Gorenjskem, saj je dolga skoraj 50 km. Poteka od Jesenic do mejnega prehoda v Ratečah v skupni dolžini približno 28 km. V Ratečah se lahko odločite tudi za pot proti Belopeškim jezerom.

PLANICA

Dolina je najbolj poznana po smučarskih skakalnicah. V Planici je tudi največja letalnica na svetu, ki je že tradicionalno vsako leto na vrsti kot zadnja.
Razteza se od naselja Rateče pa do planinske postojanke, Doma v Tamarju, od tam naprej pa se dolina nadaljuje pod imenom Tamar. Planico na zahodni strani omejuje pogorje Ponc (najvišji vrh je Visoka Ponca s 2274 mnm), na vzhodu Ciprnik (1745 m) in Sleme (1815 m), na južni strani (v Tamarju) pa Mojstrovka (2366 m), Travnik (2379 m) in Jalovec (2645 m).

JEZERO JASNA

Jezero Jasna je obdano s čudovitimi gorami. V lepem vremenu lahko vidimo prav vse okoliške vrhove. V ta namen, je ob jezeru postavljen 6 metrov visok lesen stolp, ki služi kot razgledna točka - uporaba stolpa brezplačna. Iz vrha stolpa je moč videti tudi bolj oddaljene vrhove Julijskih Alp. Okoli jezera so lepo speljane sprehajalne potke in celotno območje je nasuto z majhnimi kamenčki. Voda je zelo bistra, čista in perfektna za ohladitev v vročnih dneh.

VRŠIČ

Vršič (1611 m) je najvišji slovenski cestni prelaz (tudi najvišji v Vzhodnih Julijskih Alpah), ki povezuje Kranjsko Goro s Trento. Vršič velja za eno pomembnejših izhodišč za planinske ture na vrhove Mala Mojstrovka (2332 m) in Velika Mojstrovka (2366 m), Planja (2453 m), Prisojnik (Prisank) (2547 m), Razor (2601 m), Šitna glava (2087 m), Slemenova špica (1911 m), Sovna glava (1750 m), Suhi vrh (2109 m); ali krajše sprehode po bližnji okolici.

TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Tríglavski narodni park - neprecenljiv biser narave je z zakonom zaščiteno varovano območje narave oz. narodni park, v katerem velja poseben naravovarstveni režim, ki je strožji kot v krajinskih parkih. Park je bil poimenovan po Triglavu, najvišji slovenski gori, ki leži skoraj v središču parka. Obsežni, očarljivi gozdovi, globoko vrezane doline, visokogorski pašniki in kristalno čista voda, ki se s pobočij najvišje gore Triglava steka v reke, jezera in potoke.

PRISOJNIK

Prisank tudi Prisojnik je 2547 m visoka gora, ki se nahaja nad dolinami Mlinarice, Krnice in Suhe Pišnice. Z vrha na katerem se nahaja vpisna skrinjica z žigom, se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp.